01 April 2015

NAK BELI KERETA?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA




SUV GREATWALL M4
Berminat sila WA En Nazrol Ahmad 019-5720120..
nak test drive...
Loan 100% diuruskan...
Harga otr bermula dari RM52k

 

 

Satu lg produk yang dinantikan four wheel drive 4x4 WINGLE 5
Harga yang menarik
Loan diuruskan
Berminat boleh utk test drive
Sms / whatsapp
019-5720120


 


 


JIKA BERMINAT DENGAN KERETA SECONDHAND PUN ADA...
TAPI SIAPA CEPAT DIA DAPT... HARGA LEBIH MURAH DARI KEDAI USED CAR

HARGA DARI JUALAN BANK LELONG... 
NAK BOOKING RM2000...
JUALAN MEMNG CEPAT... TAKDPT HARGA DARI BANK PUN DAH ADA YG BOOKING...
BOLEH VIEW GAMBAR KERETA SECOND KAT FB ATAU WASSAP
019-5720120
AHMAD NAZROL 

GAMBAR2 KERETA YANG SUDAH DIJUAL...


SETIAP MINGGU JUALAN KERETA SECONDHAND AKAN DIUPLOAD DI FB

SETIAP KHAMIS SAHAJA BOLEH TENGOK KAT LELONGAN BANK

100% LOAN BOLEH DIURUSKAN SEHINGGA PROSES TUKAR NAMA

BLACKLIST CTOC CCRIS BOLEH MOHON...
JANJI ADA RM UTK DEPOSIT...

HARAP MAKLUM...
TERIMA KASIH...

SUJI BRUNEI YANG GEBUZZZZ

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA 
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ



apa khabar semua... harap2 sihat2 dan ceria di Bulan April 2015....
ramai betul yang update status GST...
ermmmm... nak komen apa... dah dijalankan pun... bersuara atau idak... suka atau tidak... 
kena lah layan... 
dah semua pakat naik.... 
apa lagi.... jom raya ni kita pakat2 buat BISKUT sendiri...
pada yg rajin... selamat mrncuba..
pada yang nak tunjuk siap je, kasi RM saja... bleh la cari...
tahun ni tak dpt nak buat biskut raya...
sebabnya insyaallah bulan posa 2015 saya dah due bersalin...

kalau home-made cookies sememangnya agak mahal, sekitar RM 25 - RM 35 per 50 biji, bergantung juga pada bahan2 yang mereka gunakan. Tambah2 lagi sekarang ni harga barang semakin hari semakin naik, ditambah pula dengan GST...

 Kalau bahan2 berkualiti, harga kena mahal sikit lah. Terutama biskut2 yang melibatkan bahan2 seperti biji badam, gajus dan coklat, jenis mentega, butter, pure butterlah... 
jenis hiasan juga mempengaruhi harga. 
Apa2 pun ikutlah budget anda.... 


BAHAN-BAHANNYA :

200 gram minyak sapi
100 gram lemak sayur @ shortening
180 gram gula halus @ kastor
100 gram cornflakes, kisar halus
1 kuning telur
80 gram tepung suji
80 gram tepung jagung
Tepung gandum lebih kurang lebih 370 gram

BAHAN SALUT :-)
3/4 cawan nestum kisar halus + 1/3 cawan susu tepung + 1 camca besar gula aising
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar minyak sapi, shortening dan gula halus hingga rata. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati dan rata.
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung suji, tepung jagung, cornflakes kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut anggaran tepung 370 gram
  3. boleh buat bentuk bulat2, ambik sedikit adunan dan gentel sebesar hujung ibu jari, susun dalam loyang pembakar.
  4. Jangan gentel biskut terlalu besar, ini kerana biskut akan mengembang sedikit bila dibakar. Buat hingga siap. 
  5. tapi liza cuba buat cara tekap... bentuk penerap ikut suka...
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
  7. Biarkan sejuk atas dulang pembakar. Perlahan2 ambil biskut yang siap tadi dan golek-golekkan dalam bancuhan bahan salut tadi, isi dalam paper cup pilihan. simpan dalam bekas kedap udara..

SELAMAT MENCUBA.....

26 Mac 2015

TAT NENAS GULUNG

سَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA  
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt

rasa mcm nak buat pula tat nenas ni, selalunya tugas anak2lah yg bulat2 kan jem nenas tu... buat awal2 n simpan... senang nanti bila buat doh dah siap terus letak inti dan gulung...





Tat nenas gulung ni memng kesukaan ramai org, termasuklah liza n family... anak2 pun suka...
tahun ni rasanya tak dptlah nak ambik tempahan dengan keadaan yang tengah hamil ni... due insyaallah bulan ramadhan ni... semoga dipermudahkan....aaminnnn....

kalau ikutkan macam2 resepi yg jadi pilihan... pilih je nak yang mana, lepastu cuba....
fist time ceburi bidang bakery ni, g belajar kat Gombak, kelas membuat biskut raya... 
tahun 2009.


Biskut Tart Nenas Gulung

Bahan-bahan

 
150gm marjerin
100gm pure butter

(boleh je kalau nak guna semua marjerin, selalu cap pelangi dan butter anchor
atau boleh je gunakan buttercup terus)

50gm gula aising, diayak
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanila
300 g tepung gandum
50gm tepung jagung
1/2 tsp baking powder
  4Tbsp susu tepung - jika suka
jem nanas secukupnya

Glaze
  1biji kuning telur + 1 sudu besar air dan setitik perwarna kuning untuk sapuan

Cara-cara
1. Pukul mentega,
pure butter dan gula hingga sebati.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan pukul sekejap hingga rata.
3. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh. 


Ambil sedikit doh, letak di dalam acuan 
(picit seperti semperit) dan tekan untuk mendapatkan jaluran. 


 untuk semperit dan tat nenas gulung liza guna acuan ni...

Letak jem (yg sudah dibentukkan bujur) pada hujungnya dan gulungkan kemas.
4. Sapu atasnya dengan kuning telur. 

Bakar pada 160C selama 20-25 min atau hingga keemasan. 

setiap tahun liza buat jualan musin raya...
bolehla lpsni cuba buat makan dan buat jualan...
selamat mencuba....
wassalam...

امُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
سَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt

NONA MANIS YANG ENAK BANGAT

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA 
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt


Al kisah g makan kenduri jiran sebelah.... ada kueh hijau ni.... sedap bangat... tanya jiran nama apa kueh ni.... waaaaahhhhh... dah dapat tau nama terus je tanya pak gugel..... nak tanya jiran kang... kot dia yang buat... sbb jiran pun bisnes catering.... harap faham lah ye....
misi pertama cari acuan lompang yng kaler merah tu.....

org crita kueh ni asalnya dari Indonesia yaaaa.....
kalau tengok pada resepi lebih kurang mcam tepung pelita... tapi bezanya cuma... tepung pelita tu lembut dan lembik... sebab tu kena ada bekasnya.. daun pisang ataupun ada yg juga buat dalam bekas plastik mcm bekas dadih tu....

Kuih ni pula yang bahagian luar hijau tu rasanya macam kuih kasui, kenyal-kenyal lembut. Yang putih tu santan lebih kurang sama lah rasanya seperti kuih tepung pelita yang bahagian santan juga.. lemak-lemak masin...
nyummmmm....nyummmm....
ada saiz besar saiz kecil lah plak... 
masa beli acuan tu tak perasan...

anak2 suka sangat kueh ni....
enak bangat kueh nya....
liza kongsikan resepinya dicni...
selamat mencuba...
nak tengok resepi asal bleh singgah blog HESTI

 NONA MANIS
Resepi asal milik : Warisan Mama
Rujukan : Hesti's

liza cuba buat 2 adunan...
SUKATAN CAWAN NI BELI KAT KEDAI BAKERY LAH YE... KALAU PAKAI CAWAN MINUM TU TAK PASTILAH PULA...

Bahan A utk kaler hijau
1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan kotak
hehehhhhe...campur air sikit nak bagi jd 1 cawan
1 cawan tepung gandum

cara2nya : 
Pukul telur hingga kembang.
  dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, 
kacau sehingga rata. 
cara malas liza.... 
masukkan dlm blender telur tu, blender je dulu.... kalau campur tepung kacau mcmtu je, nanti berketul2... malas nak tapis...
Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata atau blender je semua....
Bila dah siap letak tepi.. buat bahan B pula...


Bahan B utk kaler hijau

1/2 cawan santan kotak
 1/2 cawan air pandan... 
ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air.
Kemudian tapis
(kes malas nak kisar lagi... guna esen pandan tambah air je)
hehehehehhehe....
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple
sedikit emalco pandan 
(kalau dah letak esen pandan takyah lah...)

cara2nya : 

Satukan air pandan dan santan
Kemudian campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan (optional) dan sedikit pewarna hijau apple. 
Kacau sampai rata dan tidak berketul2...
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, 
ada bunyi blup..blup tak?
sampai kilat dan sedikit pekat....

* Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B

Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan putih pula...

 Bahan C kaler putih
1 cawan santan kotak campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan kalau tak cukup...
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula  nak tambah boleh taknak pun boley,
1/2 sudu teh garam

 cara2nya : 

 Satukan semua bahan C, kemudian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat

Tunggu suam sikit dan masukkan dalam piping bag 
  
 bolehlah panaskan dahulu periuk kukusan hingga airnya mendidih
Balut penutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitik pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, jangan lupa sapu acuan lompang dengan minyak masak.

Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan penuh acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau

hingga adunan naik penuh cawan lompang

Kukus selama 7 hingga 10 minit.
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan
Sedia di hidangkan untuk keluarga anda.
anak dan suami suka makan sejuk2.. simpan dlm peti ais... makan sebelah malam... nyummm....nyummmm

 SELAMAT MENCUBA...



24 Mac 2015

CUPCAKE FONDANT UTK HANTARAN


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA  
TEMPAHAN DARI NURUL
16 pcs CUPCAKE...
COLAT MOIST CAKE
DEKO FONDANT

terima kasih... 
jika berminat untuk tempahan pelbagai dekorasi cupcake dan kek boleh hubungi 019-5720120 
 atau emailkan kepada kami 
nazroliza@yahoo.com...


DELIVERY SAMPAI KE KUALA PILAH


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA 

Alhamdulillah..
Produk kekdihatiku dah sampai destinasi Kuala Pilah N.9...
700 beg Kek marble pecah 8 dan
300 balang cake in jar....
Red velvet cake & rainbow cake
nak minta deivery boleh.... tp bergantung kpd bos yang nak hantar n charge delivery tol minyak..
 dan sewa kenderaan dikenakan kpd customer... 
harap maklum....

700 beg Kek marble pecah 8

300 JAR 
kek balang red velvet dan rainbow cake

red velvet dan rainbow (layer buttercream)
berminat nak order bleh call terus no ni atau wassap...
019-5720120
sebab apa buttercream... ???
sebab nya customer ni nak buat kenduri kendara... lebih selamat dengan adanya buttercream... 

kalau cream cheese kena simpan ditempat sejuk... customer takdo tempat simpanan yang selamat..
kalau ada peti ais besau bleh la....

jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan  sila sms atau whatssap  atau terus hubungi   en nazrol 019-5720120  atau  emailkan nazroliza@yahoo.com terima kasih semua...


20 Mac 2015

DRAWING CAKE


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

tempahan customer yang baru sempat nak tayang kat blog...

Phineas and Ferb

Drawing cake

Untuk tempahan hubungi

019-5720120

Tempahan ke dua dari En Badrol...
Bandar Baru Klang.
Kek coklat moist+ drawing GOKU +buttercream +piping jelly
Berat 2.7kg

tempahan dr UDA KL
Cake : SPONGECAKE STRAWBERRY + FILLING
Topping : Buttercream N Jelly
Size : 10 inci
Weight : 1.55kg
Theme : ULTRAMAN

Drawing cake...
DESPICABLE ME 2....
Kek sponge vanila filling oren... 
Berat 2kg++


Tempahan dari customer
Kek span coklat strawbery 
Saiz 12 inci
Berat 2 kg++



jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan 
sila sms atau whatssap  atau terus hubungi  
en nazrol 019-5720120 
atau 
emailkan nazroliza@yahoo.com terima kasih semua...

KELAS BASIC CAKE


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA 

untuk makluman kelas dihentikan buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak... 
diatas sebab2 kesihatan dan keadaan diri yang kini sedang hamil... 
terima kasih.... :)
harap maaf

Ramai juga yang bertanyakan tentang apa yang akan di ajar dan belajar dalam  KELAS BASIC CAKE BUTTERCREAM... 
Untuk makluman semua, dalam kelas ini akan diajar dari mula membuat bancuhan kek, dari mula menimbang adunan tepung dan sebagainya




HASIL YANG DI BELAJAR BOLEH BAWA PULANG...
terima kasih pada yang sudi datang belajar...
maaf lah ye, bertahun baru nak update blog...



KALENDAR KELAS

KELAS DIHENTIKAN BUAT SMENTARA WAKTU...
HARAP MAKLUM...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PRODUK KEKDIHATIKU

1TIER (4) 2D/3D (33) 2TIER (19) 3D (8) 3TIER (23) 4TIER (1) 5TIER (1) aircraft (2) ANA MUSLIM (1) ANGRY BIRD (6) annivasarrycake (5) apamDINOSOUR (27) BAG CAKE (2) BAHULU (3) BARNEY (1) BEKAS HANTARAN (8) ben 10 (13) BiRthDaY AttACk... (1) BISKUT RAYA 2010 (2) BISKUT RAYA 2011 (2) BISKUT RAYA 2012 (3) BISKUT RAYA 2013 (1) BOBOBOY (3) BOLA (2) BOUQUET (9) BUNGA GUMPASTE (4) cake (191) cake buttercream (171) cake fondant (38) CAKE IN JAR (18) CANDY & DESSERT BUFFET (1) CANDY BUFFET (1) CARROT CAKE (3) CARS (5) Cartoon Theme (9) CASTLE CAKE (1) cheese cake (6) CHEESE CAKE LELEH (3) CHEESETAT (6) CHINESE NEW YEAR (3) COKLAT (14) coklat ganache (10) coklat moist (75) CONTINENTAL CAKE (9) CREAMPUFF (5) CREPE (2) CUKUR JAMBUL (5) cupcake (88) cupcake buttercream (64) cupcake fondant (23) cupcake hantaran (26) CUPCAKE PERCUMA (1) DESSERT BUFFET (2) DOORGIFT (32) DRAWING CAKE (30) edible image (32) eksperimenku... (8) family (68) fondant (37) fondant tools (2) GALERRY BAKERY PRODUCT (2) HAMPERS (9) happy birthday (139) HAPPY DIWALI (1) HARI BAPA (1) HARI IBU (1) HARI RAYA (8) HELLO KITTY (1) HOLIDAY (13) HOLIDAY BANDUNG (1) HOLIDAY GUANGZHOU (2) HOLIDAY LANGKAWI (3) HOLIDAY PENANG (2) HOLIDAY PORT DICKSON (1) ISLAM ITU INDAH (10) JOM MAKAN (11) KALENDAR (1) KEBAYA CAKE (1) kek bakul (13) KEK BOLA (3) KEK BUKU (1) kek hantaran (40) KEK LAPIS SARAWAK (5) KEK MARBLE PECAH 8 (7) KELAS (34) KELAS DECO (23) KELAS KANAK2 (4) KELAS WEDDING CAKE (3) KURSUS (1) LOGO (6) LOREX (1) LOYANG (1) MARSMALLOW (3) MINI CUPCAKES (21) MINI KEK (1) MINI PRETZEL (1) MINIE/MICKEY MOUSE (2) muffin (19) my little girl (3) NARUTO (2) NEMO (1) NEW YEAR (1) news (56) NUMBER CAKE (7) OVEN KEK LAPIS (1) PERADUAN (5) PETUA (1) pillow cake (7) POWERPUFF GIRL (1) princess cake (34) promosi (5) PROMOSI TERKINI (3) PULL A PART CUPCAKE (8) RAINBOW CAKE (7) RED VELVET (7) RESEPI (19) ROSES CUPCAKES (4) ROTI (7) RUMAHKU SYURGAKU (9) SEKOLAH (8) sesame street (6) SHOPPING (8) SLICE CAKE (12) SMURF (1) SPIDERMAN (2) SPONGEBOB (6) STEAMBCREAM (11) STRAWBERRY SHORTCAKE (3) SUPER SOCCER STRIKERS (1) SWISSROLL (2) TAT NENAS BUAH-BUAHAN (12) TERMA DAN SYARAT (1) Thomas and Friends ... (3) TOPSY TURVY CAKE (3) ULTRAMAN (4) upin dan ipin (4) wedding cake (46)

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE