i FOLLOWWWW

KALENDAR KELAS

27 Januari 2015

AIR PENAWAR UTK ANAK2 KU

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

InsyaAllah, dengan niat yang suci, keyakinan kita kepada Allah dan berkat ayat-ayat al-Quran, mudah-mudahan sangat mustajab.
Insyaallah, mudah-mudahan sebagai jalan ikhtiar, 

jom kita buat air penawar sendiri, untuk apa jua niat yang baik-baik, khususnya untuk kesihatan, kecerdasan minda dan mental, fizikal, emosi dan kesucian diri zahir dan batin...

Caranya: Baca ayat-ayat di bawah ini dan hembuskan pada air minuman yang bersih.

1. Surah al-Fatihah : 17 X
2. Ayat Kursiy : 17 X
3. Surah al-Ikhlas : 17 X
4. Surah al-Hasyru, ayat 21-24 : 17 X

5. Ayat-ayat Ruqyah (saya buka you tube)
6. Surah Yassin

Ceramah dlm oasis Kalau dah jodoh...
Ustaz Kazim ada share petua dan doa untuk membantu kita dlm mendidik dan menangani anak-anak bermasalah.

Surah Yasin ayat 82. Ini untuk semua hajat.
Berhenti pada "kun" kemudian doa meminta apa yang dihajati dan sambung dan akhiri dengan "fayakun".



Sebaiknya air penawar ini kita minum 3 hari berturut-turut tanpa minum air jenis lain. 
tapi anak2 liza, tak bleh la pula.. mesti minum air manis, kena campur2 juga, kalau minum pun air kosong sikit je...
... 
Insyaalah, kita berusaha, Allah jua yang memustajabkannya. 

baca doa dulu sebelum bagi anak-anak minum:

" Ya Allah...aku ibu yang lemah, banyak khilaf dan salah. Aku mohon keampunanMu ya Allah, atas setiap rezeki yang telah ku suap ke dalam mulut anak-anakku hingga menjadi darah daging mereka. Barangkali, ada yang tidak jelas ( syubhah), ada yang kotor, ada yang tidak berkhasiat untuk tubuh badan dan akal fikiran mereka. Ampnkan aku Ya Allah, aku bermohon agar Engkau sucikan tubuh badan mereka dari segala yang memberi mudarat, berikan mereka kesihatan yang terbaik, kecerdasan dan kefahaman dalam segala urusan agama, kekuatan hafazan dan segala yang terbaik untuk mereka."


Wallahua'lam.

DOORGIFT KEK COKLAT MOIST+TOPPING COKLAT

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA



Tempahan Ziqa dari Klang
  1000box

-Kek coklat moist kukus
-Topping coklat
-coklat rice...




jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan

sila sms atau whatssap 
atau terus hubungi 
en nazrol 019-5720120

atau emailkan
nazroliza@yahoo.com

terima kasih semua...

RAINBOW CAKE BUTTERCREAM

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA



 Rainbow cake customer di Shah Alam...


Tempahan utk bos... 
customer dari Ampang
Dalamnya pun kek rainbow juga...
Tapi mable rainbow...
Saiz 14x14 inci



jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan

sila sms atau whatssap 
atau terus hubungi 
en nazrol 019-5720120

atau emailkan
nazroliza@yahoo.com

terima kasih semua...

KEK COKLAT MOIST


لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA



 Kek coklat moist 
Buttercream
Berat 1.6 kg

 Tempahan customer 40pcs simple cupcake with dome
coklat moist cake

jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan

sila sms atau whatssap 
atau terus hubungi 
en nazrol 019-5720120

atau emailkan
nazroliza@yahoo.com

terima kasih semua...

WEDDING CAKE BUTTERCREAM

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin



Wedding cake 2 tier...
Tempahan dari pn nurul...
Tema biru...
Spongecake blueberry...


Tempahan dari Pn Nor...
Spongecake tema merah putih...


jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan

sila sms atau whatssap 
atau terus hubungi 
en nazrol 019-5720120

atau emailkan
nazroliza@yahoo.com

terima kasih semua...
jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan sila sms atau whatssap atau terus hubungi en nazrol 019-5720120 atau emailkan nazroliza@yahoo.com terima kasih semua... TERIMA KASIH...

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
jika berminat untuk tempahan atau pertanyaan sila sms atau whatssap atau terus hubungi en nazrol 019-5720120 atau emailkan nazroliza@yahoo.com terima kasih semua... TERIMA KASIH...

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
 

KEREPEK NGAKU... ARROW HEAD...SENGKUANG CINA

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwi
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
 asssalamualaikum dan salam ceria....

maaf ye saya tak jual, buat makan saja.... sekilo setengah buah ni digoreng, dapatla 2 balang..
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin

taknak lah dikatakan ketinggalan musim... terpinga2 juga lah bila ada kwn2 yang menjual kerepek ngaku ni... buah apalah gamaknya... pdahal sebelum ni pernah lah makan... tp taktaulah pula ada nama lain... nak buat kerepek ni pun ada musim nya... 
al maklumlah dah nak dekat raya cina ni....
 rasanya semua tahu cara membuatnya. macam buat kerepek biasa.
nak buat nya senang je... tp bila nak buang kulit n menyagatnya tu lambt la sikit... makan lagi lah kejap... sambil2 dok dpn tv tu dok nguyah2... naik kereta g mana2 pun sedap je ngunyah...
memang sedap kerepek ni... memng susah nak berhenti kalau dah mula nguyah...
 kalau nak mencuba resepi, ada dibawah ni... selamat mencuba...

lepasni nak cuba buat letak daun kari n bawang putih sikit...
org kata aromanyalagi sedap...


RESEPI KEREPEK NGAKU @ ARROWHEAD

Bahan-bahan
  • Ngaku @ arrowhead secukupnya
  • Garam + air = air garam (saya tk campur air, campak je secubit garam dlm minyak goreng tu, tambah sikit lada sulah)
  • Minyak utk menggoreng secukupnya
Cara-cara
  • Kupas kulit ngaku.Basuh dan bersihkan kemudian keringkan.
  • Panaskan minyak. Sagat ngaku dan goreng hingga keperangan.
  • Sebelum angkat, renjiskan air garam ke dalam kuali dan kacau seminit kemudian angkat dan toskan.
  • Dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : hhttp://bit.ly/copynwin


26 Januari 2015

PERSEDIAAN MRSM 2015

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ  
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA


bagi ibubapa, risau tu tetap ada... alhamdulillah keputusan UPSR kakak 5A... target setakat 3A je...

alhamdulillah.... akhirnya kakak dapat juga tawaran MRSM.... setelah menanti tawaran SBP dan Sekolah Kawalan tak dapat... dapat juga lah tawaran disekolah menengah biasa tapi dalam Kelas Rancangan Khas. dalam kelas tu ada lebih kurang 11 orang sahaja....jauhla sikit dari umah... 

dapat mesej ringkas dari MARA...
esoknya terus buka online... 23.1.2015

kakak kena lapor diri pd 4.2.2015
sekejap je masa berlalu.... persiapan utk kakak kini bermula...
esoknya terus g cari kelengkapan pakaian sekolah..
macam2 warna utk baju sekolahnya, nasib baiklah sekolah menengah baru ni, beli sepasang baju putih dan kain biru... banyak betoi nak kena sediakan pakaian kakak...
Pakaian rasmi...
Pakaian pilihan...
Pakaian sukan...
Pakaian aktiviti koko...
Pakaian pj...
Pakaian outing...



harga baju sekolah pun boleh tahan... baju saja bleh cecah sampai RM30 lebih, tak termasuk kain tudung lagi tu... ada satu kedai kat umah ni harga murah, baju saja RM19.90, tapi dapat rembat baju kaler biru tu je 2 pasang... kakak saiz besar, baju utk tingkatan 1 kena beli saiz tingkatan 3...
hahahhhahaa... saiz mcm ibu nya juga... 

ikut senarai yang diberikan, baju kaler beige... jenuh juga nak mencari, ada kedai melayu yang jual, baju saja dah mahal sepasang pun dkt  RM70... tak dapat den nak nolongnya... sebab nak beli 2 pasang kaler beige ni... dapat beli kat kedai cina Klang... 2 pasang RM109.80... 

lepas ni nak kena buat medical chekup plak... nak g sekolah kakak ambik surat berhenti bagai...
peralatan asrama dan kelengkapan lain semuanya nak kena siapkan dlam minggu ni juga...
ada sesetengahnya kena beli kat sana... 

utk ibubapa yang anaknya masuk MRSM memang kena siapkan RM lah... alhamdulillah nasib baik lah ada order lebih sikit bulan ni... dapat lah belanja utk kakak...

yuran kena bayar siap2... jgn lupa plak nanti...
kat sana nanti baru bayar yuran asrama... lebih kurang RM600...

Duit untuk asrama RM 60/bulan x 12 = RM 600.00 ni murah untuk makanla..

Makanan kering dan air mineral kena juga sediakan... macam kakak ni kuat makan... lapar bila malam... jadi nak kena sediakan biskut, air bagai... 

ibu nak kena sediakan senarai semak utk kakak...
kopi pes je kat http://ululalbabkoputra.blogspot.com

Keperluan Pakaian Sekolah
1.     Pakaian Rasmi Sekolah
2.     Baju kurung & tudung bagi perempuan.
3.     Baju Melayu Putih, samping maktab & songkok hitam.
4.     Pakaian Prep (kelas persediaan petang / malam)
5.     Kasut kulit hitam & stokin
6.     Baju batik (upacara rasmi & outing/balik kampung) (koperasi)
Pakaian Solat
1.     Kain pelikat, baju melayu. Set telekung untuk perempuan.
2.     Kopiah putih atau songkok hitam.
3.     Sejadah.
Pakaian Riadah
1.     T-shirt dan seluar trek. 
2.     Kasut sukan dan stokin yang sesuai.
3.     Alatan sukan berkaitan (eg: raket badminton, but bola, bat pingpong)
Keperluan Asas Asrama
1.     Cadar dan sarung bantal (koperasi).
2.     Selimut
3.     Keperluan diri - baldi, cebok, sabun mandi, berus gigi, ubat gigi, tuala mandi, kain basahan, syampu. 
4.     Pakaian asas: singlet, sapu tangan & pakaian dalam.
5.     Berus dan sabun basuh; penyepit baju dan penyangkut baju.
6.     Kunci mangga  locker, engsel padlock (jika perlu).
7.     Sikat, cermin muka, minyak rambut, bedak,pengepit kuku dan lain2 alat kosmetik.
8.     Jarum & benang.
9.     Seterika dan papan seterika.
10.   Selipar sandal bertali.
11.   Kiwi kasut & berus (kasut kulit hitam).
12.   Permanent marker pen - untuk tulis no. kod dobi pada pakaian (perkhidmatan dobi).
13.   Perhiasan dibenarkan: jam tangan, cermin mata.
14.   Ubat-ubatan yang biasa dimakan (kebenaran doktor bertauliah)
15.   Kole, sudu & stok biskut & minuman 3 in 1.
16.   Duit siling atau kadfon untuk contact rumah.
Keperluan Asas Pembelajaran
1.     Beg sekolah - sebaiknya kalis air.
2.     Kotak alatulis - pen, pensil, pemadam, pembaris, gunting kecil, gam.
3.     Kalkulator saintifik, kotak geometri (mathematical set)
4.     Buku tulis ( dijual di koperasi)
5.     T-shirt & seluar PJK (koperasi)
6.     Planner/ Buku Peraturan Maktab (koperasi)
7.     Water color & berus warna; pensel warna.
8.     Duit belanja
insyaallah jika ada rezeki adik2nya pula...
 ibu dan ayah doakan semoga anak2 semuanya berjaya didunia dan akhirat....
aamin...


04 November 2014

CARA NAK BUANG IKLAN PENUH DI LAMAN SESAWANG


لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ  
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA




Sejak 2 menjak ni, bila buka laman sesawang penuh je iklan kiri kanan atas bawah...
semak betul mata memandang... 
try bagi soalan kat pak google cari penyelesaian masalah dunia ni..
soalannya...
macam mana nak buang iklan di blog
alhamdulillah kejap je dpt jawapan....
dapat satu blog yang membantu

cara mudah nak buang iklan sila ikuti cara dibawah...

Namanya adblock. 
Adblock, seperti namanya ad (iklan) block (blokir) adalah sebuah add-on yang berfungsi untuk menyembunyikan iklan, baik itu iklan gambar, gif, flash, maupun iklan video yang kadang memperlambatkan kerja kita. 
Add-on ini boleh diinstall baik di Mozzila Firefox atau Google Chrome
Untuk menginstall sila ikuti langkah dibawah: 

Google Chrome
2. Klik tombol Install for Chrome (warna hijau, ada di sebelah kanan) 
3. Nanti akan muncul sebuah jendela baru yang meminta kita untuk install Adblock, Add
4. Browser akan terus mendownload dan memasang,
sekarang browser anda bebas iklan dan akan jadi lebih cepat kerana tidak perlu loading iklan...

selamat mencuba...




AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kongsi resepi

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE

WEDDING CAKE

WEDDING CAKE
untuk wedding cake harga mengikut saiz, boleh hubungi kami untuk maklumat lanjut...

HANTARAN KEK BAKUL

HANTARAN KEK BAKUL
HANTARAN KEK SAIZ 8" RM15O

TOPSY TURVY CAKE

TOPSY TURVY CAKE
TOPSY TURVY RM 500

BIRTHDAY CAKE WITH FIGURIN

BIRTHDAY CAKE WITH FIGURIN
BIRTHDAY CAKE FONDANT RM180 keatas saiz 8 inci

PRINCESS CAKE BUTTERCREAM

PRINCESS CAKE BUTTERCREAM
BUTTERCREAM RM130, FONDANT RM180-RM200

COKLAT DI HATI KU....

COKLAT DI HATI KU....

APAM DINOSOUR

APAM DINOSOUR
100pcs RM30. tambah filling RM35

RAINBOW CAKE

RAINBOW CAKE
RM95 DECO BIASA SAJA.... :)

DOORGIFT ROSES

SOLO CUP

SOLO CUP

RED VELVET ALA SLICE CAKE 12X12inci = 28pcs

RED VELVET ALA SLICE CAKE 12X12inci = 28pcs
RM75, ADA STRAWBERRY RM80

MINI CUPCAKES

MINI CUPCAKES
36pcs RM70, 49pcs RM95, 64pc RM125, 100pcs RM1.60 SIMPLE DECO BUTTERCREAM, CAKE COKLAT MOIST