maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

28 Februari 2010

FONDANT OH...! FONDANT.... jom heboh....!!!

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA BUAT SEMUA...

liza ambil kelas fondant untuk kedua kalinya.... tapi ni sifuu yang lain... hari yang begitu indah dan ceria bersama teman-teman yang baru liza kenali.... walaupun ada yang baru dalam dunia bakery, happy sangat dapat berkenalan dengan mereka... macam-macam cerita dan celoteh yang kami berbual dari pukul 10 pagi kelas bermula dan hinggalah jam 5 petang kelas berakhir... masa memang mencemburui kita, cepat betul masa berlalu.. rasa tak puas sehari buat fondant tu, balik nak kena praktis lagi ni....  rasa tak rugi liza ambil kelas dari kak jun ni... ilmu dan teknik fondant yang kakjun berikan pada liza, insyaallah liza akan gunakan dengan sebaik yang mungkin...
penuh perhatian dan bersemangat liza buat buat bunga tu... ni liza copy gambar ni dari kawan liza.... maaf ye... gambar yang liza snap.... ada problem pula.... ntahler... frust betul...

tu lah sifuu ku.... hehehehe liza dengan tekun buat fondant...


kawan-kawan yang turut serta dalam kelas cupcake fondant...
yang duduk barisan depan tu... KAKROSE... LIZA... AZURA...
berdiri.... HANA... LILY...  INA... AYU...
insyaallah kalau takda masalah liza akan tunjukkan gambar cc fondant yang liza buat...

lepas kelas tu liza n family pergi JOMHEBOH... kat stadium BUKIT JALIL..
ramai betul orang... tapi nak pergi juga...
MY LUVLY FAMILY

 percuma.... siapa taknak cuba rugi... PERMATA HIJRAH buat promosi kat jomheboh... cermin mata besar tu dipanggil permata terapi.... kalau nak tahu lebih lanjut boleh klik kat link permata hijrah tu...
(gambar yang snap di jomheboh ni, guna hp adik liza... )


sampai jumpa lagi.... wassalam...

23 Februari 2010

NAK CARI ILMU LAGI KE...?

salam satu Malaysia dan assalamualaikum buat kengkawan semua....



nak kena cari ilmu lagi ke.....? walaupun sebelum ni dah banyak kelas yang liza pelajari, tapi macam ada benda je yang kurang, padahal semua rasanya macam dah lengkap dari cara mengadun kek, membakar kek, membuat buttercrem, mendeko kek dan cupcake.... muffin.... membentuk fondant menjadi figurin... bila dipikirkan balik... ada juga kekurangannya, liza dah belajar macam mana nak deko dengan buttercream dan juga fondant, tapi cara nak buat, nak uli fondant je taktahu lagi... resepi tu ada, belambak-lambak resepi...ni dah masuk yang keberapa kali ntah liza buat tak menjadi pun fondant... banyak resepi fondant liza ada, tapi bila buat masih tak menjadi lagi. apalagi dalam kotak pikiranku ini..., nak cari sifu lah.... search kat internet je.... buka blog kawan2 gerenti ada sifu yang boleh ajar macam mana nak buat fondant... nak kena selidik dulu kelas yang macam2 ada.... risau pula nanti kelas yang kita ambil takda tunjukkan macam mana nak buat fondant... aduh !!! susahler macam tu... duit dah melayang beratus ringgit.... dapat belajar tak sebanyak mana pun... thanks a lot buat cintaku yang selalu memberi sokongan dan RM kat liza untuk belajar dan terus mencari ilmu... walaupun sekarang ni tengah kegawatan ekonomi sikit... hehehhehehe...gawat sikit... tak banyak pun... senang dengan kemudahan zaman sekarang ni... macam-macam ada... dengan adanya internet ni, nak search apa pun boleh.... apa-apa ajelah.... ntahlah apa pula yang liza nak ceritakan lagi...



sambung balik bab kelas yang nak belajar ni... nak cari kelas yang macam mana,,,? 
ada kelas yang harga nya mahal dan murah.... terpulanglah pada kita untuk memilihnya... ataupun takyah pergi kelas, bleh belaja kat dalam internet je... atau kita belajar untuk suka-suka atau kita nak berbisnes...? kalau untuk suka je kalau ambik satu dua kelas pun dah cukup,.. tapi bagi liza, liza nak cari pendapatan sampingan dan mengisi masa lapang sambil menjaga anak2... perlulah ke kelas yang berkaitan dengan dunia bakery... pening juga nak cari kelas yang mana sesuai dan bagus untuk kita pelajari... nak kena cari resepi kek yang sedap2.... buttercream yang sedap.... semuanya sedap2 belaka... nyum..nyum.... apa-apa pun yang penting kenalah bersemangat dan terus berusaha... hehehhehh minggu depan liza ada kelas... tunggu laporan akan datang... kelas dekorasi cupcakes untuk yang kedua kalinya... tapi ni sifu yang lain pula.... insyaallah...

manalah tahu suatu hari nanti liza pula yang nak buat kelas... kelas untuk yang berminat dengan dunia bakery... walaupun angan-angan sekarang ni, mana tahu akan tercapai juga impian liza.... hehhehe nanti sesiapa yang berminat bolehlah belajar dengan liza pula...  agak-agaknya bila liza nak buat kelas ye...?.... : )

sampai jumpa lagi... wassalam...

19 Februari 2010

MUFFIN OH MUFFIN...

Assalammualaikum & Good Day everyone,

mencari tips dan petua... walaupun tahu cara membuat muffin hanya mengikut resepi yang macam2 resepi dalam buku dan internet, tapi kena juga mencari tok guru... tok guru yang dimaksudkan ialah kak ida... kalau nak tahu tips dan cara membuat muffin dengan kaedah sebenarnya, bolehlah belajar dengan kak ida...

PELBAGAI JENIS MUFFIN
NYUM...NYUM..... belum cuba belum tahu....
MUFFIN STRAWBERRY DAN MUFFIN OREN

Best betul belajar buat muffin ni... walaupun sekejap je, tapi berbaloi-baloi... angah pun ikut juga, dia tak ganggu pun masa liza tengah belajar dan dia juga student termuda mengikuti cara2 buat muffin kat dapur, suruh tengok tv kat depan pun taknak.. tak sabar nak makan muffin katanya... ibu tersenyum lebar bila dapat buat muffin ni.... hehehheeh.. kalau bab bergambar memang ler kene senyum... 
senyum tu kan satu sedekah....
belum tengok time ibu merajuk lagi... cintaku je yang tahu...

okey sampai jumpa lagi....
wassalam
i luv u all...


18 Februari 2010

3 BERADIK SAMBUT BIRTHDAY...

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM CERIA BUAT SEMUA...


seminggu juga liza tak update blog ni... baru dapat order.. hehhehhehhe... sibuk seminggu ni, dengan tikus computer rosak...aduh,... adikler punya cerita ni,.. buat ketuk2 kat meja computer, dihentak2nya tetikusku ini.... dah 3 kali beli tikus computer ni... cintaku dah tak larat nak g beli direpairnya dulu,.... dengan bakat yang ada, dan tangan yang memang suka merepair,... akhirnya berjaya juga... tikusku dah boleh bergerak...

bolehlah nak bercerita sikit.... dipagi yang indah haritu, liza dpt panggilan dari seorang perempuan, sememangnya liza tak kenal dan tak cam pun suara tu... dia cuma bagitahu ni akak yang jual nasi lemak kat belakang ni... ooooohh baru kutahu... memang kalau pagi2 liza malas nak masak, selalulah beli nasi lemak kat akk ni... bawalah hero 2 orang ni ikut sekali, angah dan adikler... mula2 nak kek besday untuk 2 orang anaknya... nak kek coklat moist... design bunga yang simple2 je... liza minta kat akk tu sms nama tapi tak sampai pun... liza telefon dan bertanya nak letak nama apa,... anak dia yang jawab dan tambah satu lagi nama... jadi atas kek tu ada 3namalah.... dan anak dia minta liza buat warna purple... dan bunga yang simple je... kakak tu nak kek 1 kilo je.... tapi liza buat istimewa kat akak ni berat kek nya 1.8kg... saiz 7 inci...

....HAPPY BIRTHDAY TO YOU....
...ZURA 23 tahun... ZIRA 18 tahun.... IZZ 24 tahun...
ada 3 ekor rama-rama yang bewarna kuning, pink dan biru...

pandangan dari tepi.... liza suka betul buat design pagar ni....  dikelilingi bunga dari buttercream dan juga bunga kecil dari fondant...

ada juga ladybird... dengan sekuntum bunga warna kuning... tulisan tu liza warnakan dengan jelly campurkan sedikit blueberry filling....

terima kasih pada akak ni yang sudi order kek kat liza....
okeylah disini sahaja coretan ku kali ini... 
wassalam...

04 Februari 2010

happy birthday ASMAWATI...

assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua...  

di order istimewa untuk ASMAWATI.... last minute order juga... nak letak edible image tapi liza cakap tak sempat lah, kalau nak ada gambar sendiri kena bagitahu awal, dalam seminggu... ramai betul permintaan edible image ni, tambahan lagi boleh letak gambar sendiri... tu yang best tu nak tunjuk muka kita yang hensem dan cun melecun kat atas kek,... dan lepas tu terpenyek ler jawabnya muka kita kat atas kek bila kena potong...

 ni zoom dari dekat,... hehhehehe liza lukis mulut nya tertebal lah pula...
wah!!! besday pink bear ke...? birthday ASMAWATI.. dikelilingi hadiah tu.. banyak dapat hadiah..

pandangan dari atas,... bear tu pegang sekuntum bunga rose dari gumpaste,...(jangan makan tau... keras) kalau yang bear and gift box tu dari fondant... bolehlah di makan... tapi fondant tu manis sangat, kalau budak-budak memang sukalah... keliling kek tu liza buat simple bunga rose dari buttercream... diorang nak deko kek tu warna pink, liza sapu buttercream warna putihlah.... nanti kalau semua pink tak nampak lah deko dan namanya...

pandangan dari tepi... ada pula butterfly yang datang hinggap kat tepi tu... hehhehehhe.... yang tu liza beli siap je kat kedai... acuan butterfly tak ada lagi... nanti nak kena beli juga ni... barulah best, semua kita buat sendiri. kek kat dalam tu liza buat kek marble perasa coklat dan juga perasa strawberry....liza nak bagi ada nampak pink juga... kek saiz 8"... nyum..nyum...nyum... sedap tau...

apa-apa pun terima kasih pada adik ipaq liza yang mengorder kek untuk kawannya... promosi juga.... dan untuk sesiapa yang berminat nak buat loan dari bank CIMB bolehlah bagitahu kat Liza... adik liza ni kerja kat bank CIMB,... senangje nak loan, seminggu dah boleh lulus... lepastu bayarlah pula... hehhehehe.. apa-apa thanks untuk semua...

salam mesra dari liza....


02 Februari 2010

HAPPY BIRTHDAY YONG...!

assalamualaikum semua... n salam satu MALAYSIA...

liza balik KEDAH 29.01.2010. lama tak balik sana... boleh jumpa mama dan papa liza, rindu sangat kat family...masa balik kedah tu sepupu order cake untuk birthdaynya pada 31 JANUARI 2010...
kebetulan kenduri akad nikahnya pada hari yang sama... liza pun buatlah kek birthday untuknya... kek kahwin nanti dulu... yong dah order untuk kenduri besar-besaran bulan 3 ni... nantikan kemunculannya... hehhehehe...
apa-apa pun HAPPY BIRTHDAY untuk YONG... wah!!! yong dapat hadiah yang paling bermakna dalam hidupnya... dapat SUAMI TERCINTA...

sesi suap menyuap... emm.. sedapnya,... control ayu ler tu, sayang betul cik abang kat isterinya... suap dengan penuh kasih sayang tau!...
pandangan dari atas kek... liza buat simple bunga rose dan letak rama-rama kat atas tu...  kek dalamnya kek pelangi... ada tiga warna je... merah, kuning dan hijau... kalau banyak sangat warna-warni takut nanti tak elok pula jadinya...
pandangan kek dari tepi, mula-mula ingat pagar tu nak letak warna coklat, pewarna coklat tak bawalah pula... jadilah pagar tu warna biru... okey juga warna biru... letak bunga kecil dari fondant... merah dan kuning nampaklah berseri-seri...kemudian buat rumput kat bawah pagar tu untuk menaikkan lagi seri tamannya... cewah... puji sendirilah pula... dah buat kat rumah orang kenduri sebelah malam... ramailah yang jadi penonton setia tengok cara-cara buatnya... ada yang bagi idea... ada yang tanya belajar mana...ada yang puji melambung tinggi (perasanlah sikit) dan ada yang tanya resepi kek dan buttercream... boleh saja... sama-samalah kita berkongsi dan tukar-tukar resepi...
apa-apa pun terima kasih pada yang memberi komen dan idea untuk mendekonya kek ni...
jumpa lagi... 

rose...

salam ceria dan assalamualaikum buat semua...
dah lama tak update kat blogni... bukan sibuk sangat pun cuma balik kampung KEDAH DARULAMAN...best sangat balik sana, dapat jumpa family... ada kenduri sikit... dan tak sempat nak buka blog dan masukkan gambar yang terbaru.... yang ni kek dalamnya kek coklat moist... cikgu tu kata nak kek coklat moist kurang manis untuk makan2 je... satu buat kek letak coklar ganache yang ditaburi dengan coklat rice,  dan satu lagi kek yang ada buttercream desingnya nak simple je... kek kat dalamnya memang kurang manis tapi dah letak coklat untuk toppingnya memang manislah juga...

terima kasih ye cikgu.... nanti bolehlah order lagi... hehhehehe...

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE