maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

05 November 2010

HAPPY DIWALI 2010


salam ceria kepada penganut yang beragama Hindu...dan

SELAMAT MENYAMBUT HARI DEEPAVALI

Untuk pengetahuan kita anak2 ku yang suka baca blog ibu, serba sedikit tentang perayaan kaum India ni....

Perayaan ni kenali oleh masyarakat India sebagai pesta cahaya, Depavali atau Diwali... ianya adalah simbol kebaikan yang boleh menumpaskan kejahatan, cahaya yang dapat menerangkan kegelapan. itu adalah kepercayaan bagi kaum India....

Masyarakat India menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.- Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI

Selalunya bagi persiapan Deepavali, penganut agama Hindu akan membersihkan rumah mereka, dan akan mempunyai satu tradisi bagi mereka untuk membuat hiasan seperti      "kolam" akan dibuat dan lampuvilakku’ dipasang. Lampu ini lebih kurang macam sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.  Tapi sekarang ni, perayaan mereka dah bertambah seri dengan lampu-lampu moden dalam pelbagai bentuk....

Macam kita juga nak sambut raya puasa... masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih, membersihkan rumah dan membeli pakaian baru untuk dipakai masa raya nanti. Muruku merupakan kuih-muih tradisional orang India. tapi bila time raya  posa, kita pun tak ketinggalan ada juga.... Tetapi sekarang ni dah zaman moden..., mereka pun ada buat  macam2 jenis biskut dan kek...
'nyum..nyum...nyum.. sedap nyer maruku....'

suka tengok diorang hias warna-warni 'kolam' tu...
kalau nak tahu macam mana ruponyer.... kat sini saya cari kat en.google lah..... contoh2 gambar yang ada..... buat tatapan semua..

Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka...


banyak lagi hiasannya.... cari sendiri lah nanti.... hehhehhehehhe

SEKIAN... 
tq kerana sudi baca kat blog saya...



Tiada ulasan:

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE