i FOLLOWWWW

KALENDAR KELAS

26 Mac 2012

KONGSI RESEPI - DESERT CHEEZY MEERY

testing buat dessert...


asal resepi ni dari resepi CHEF ARM

RESEPI TIRAMISU.... tengok macam sedap pula... teringin nak buat... anak2 suka... tapi tak bleh makan banyak2.... setakat 2 kali tambah makan bleh ler....

saya copy n paste jer... tq pada chef arm yang sudi kongsi resepi nih....

TIRAMISU.

* Bahan-bahan : -

... 200g Krim Putar
250g Krim Keju
30ml Susu Segar
5 Sudu Besar Gula Halus
180ml Air ( Dicampur Dengan 1 Sudu Teh Serbuk Kopi Segera ) *untuk tiramisu sahaja, kalau strawberry letak filling jer...
1 Sudu Besar Serbuk Koko
*untuk tiramisu sahaja
30g Parutan Coklat
20 Keping Biskut Span ( Khas Untuk Membuat Tiramisu ) *saya guna biskut merry
Sedikit Strawberi ( Untuk Hiasan )

* Cara Penyediaannya : -

1. Pukul krim hingga kental dan ketepikan.
2. Putar krim keju hingga lembut.
3. masukkan susu dan gula serta putar lagi hingga adunan menjadi ringan.
4. Campurkan krim putar & krim keju dan dikacau rata.
5. Celup biskut di dalam kopi dan susun beberapa keping ke dalam mangkuk kaca.
*untuk tiramisu sahaja... yang lain2 perasa saya letak filling blueberry atau strawberry...
6. Ratakan separuh campuran krim.
7. Ayak serbuk koko diatasnya
8. Celup biskut lagi di dalam air kopi, susun dan tutup dengan baki krim.
9. Akhir sekali ayak serbuk koko dan taburkan coklat.
10. Tutup dan biarkan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
11. Hiaskan dengan buah strawberi dan siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kongsi resepi

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE

WEDDING CAKE

WEDDING CAKE
untuk wedding cake harga mengikut saiz, boleh hubungi kami untuk maklumat lanjut...

HANTARAN KEK BAKUL

HANTARAN KEK BAKUL
HANTARAN KEK SAIZ 8" RM15O

TOPSY TURVY CAKE

TOPSY TURVY CAKE
TOPSY TURVY RM 500

BIRTHDAY CAKE WITH FIGURIN

BIRTHDAY CAKE WITH FIGURIN
BIRTHDAY CAKE FONDANT RM180 keatas saiz 8 inci

PRINCESS CAKE BUTTERCREAM

PRINCESS CAKE BUTTERCREAM
BUTTERCREAM RM130, FONDANT RM180-RM200

COKLAT DI HATI KU....

COKLAT DI HATI KU....

APAM DINOSOUR

APAM DINOSOUR
100pcs RM30. tambah filling RM35

RAINBOW CAKE

RAINBOW CAKE
RM90 DECO BIASA SAJA.... :)

DOORGIFT ROSES

SOLO CUP

SOLO CUP

RED VELVET ALA SLICE CAKE 12X12inci = 28pcs

RED VELVET ALA SLICE CAKE 12X12inci = 28pcs
RM75, ADA STRAWBERRY RM80

MINI CUPCAKES

MINI CUPCAKES
36pcs RM70, 49pcs RM95, 64pc RM125, 100pcs RM1.60 SIMPLE DECO BUTTERCREAM, CAKE COKLAT MOIST