maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

12 April 2012

CARA MEMBUAT KOLEH KACANG

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
DAN SALAM CERIA....

ada sesiapa tahu macam mana nak buat koleh kacang....?
tak pernah tengok...pernah makan jer... meh ler cni tengok... cer tengok... rasanya macam senang atau tidak... senang je lah kan... kalau suka boleh buat dan cuba....

 masak santan pekat nak dibuat tahi minyak
kena selalu kacau yer
perlahankan api, jgn terlalu kuat nanti cepat hangit....
tapiskan dan asingkan minyak nyer....

Bhn A
400g gula merah
100g gula
300g air
masak dgn sehelai daun pandan dan tapis hingga 500g
 Bhn B
1peket kacang hijau
secubit garam
200ml santan kotak+ 1000 air

campur bhn a dan bahan b... tapis
masak sehingga pekat dan letakkan 2 sudu besar minyak
sapu minyak dalam loyang dan letakkan plastik...
tuang ke dalam loyang
tekan dgn plastik ratakan n sapu minyak sikit
Taburkan tahi minyak dan siap untuk dikukus....
biarkan sejuk sebelum dipotong....


secara ringkas resepinya... saya buat sekali jer.... hehehehhehe.... lepastu tunggu bulan puasa lah pula nanti baru nak buat kot....

selamat mencuba....

wassalam...

Tiada ulasan:

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE