maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

09 Oktober 2012

DESIGNER n KONTRAKTOR SDN BHD

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 
SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
Alhamdulillah, semua kerja dah hampir siap...
kerja2 mengecat dah siap... dah mengecat baru perasan yang umah kat bahagian siling ats dah dimakan dengan seleranya oleh anai2... anak buah chintaku pun dtg tolong mengecat, kasi upah singgit jer... hehehheheh... ye lah tu... mau kena baling ngan tong cat nanti...
 untuk bahagian siling minta bantuan dari ayah chintaku yg datang selama 5 hari untuk tolong buatkan siling rumah, alhamdulillah dah siap, ayah datang naik keretapi ngan bawa kelengkapan mesin potong dan sebagainya, sampai terherot2 ngusung dlm beg, punyerlah berat... nasib baiklah ayah sudi membantu kami. Sejak dulu lagi chintaku pun memang selalu tolong n dpt upah dari ayah buat kerja2 kontrakni. Ayah pun pernah buat sebiji rumah untuk orang yang mengupahnya... tapi sekarang dah buat catering pula kat area Parit Buntar... bleh cari pakndak kalau nak... org2 kat situ, semua kenai pakndak HUD,
dah jadi tukang masak kenduri kendara....
 tanya pada kontraktor lain kalau upah buat siling satu umah berapa... dia bagi bajet RM5-6 ribu, adoooiiii banyak tu nak kena keluar RM, tu yang minta bantuan dari ayah chintaku, beli barang modal untuk buat sendiri lebih kurang RM1 ribu... tak termasuk upah... ada sorang kwn chintaku dtg tolong yg sorang lagi buat wirering... tu pun bagi harga kwn2... :) opssssss harga special dari anak buah kat tempat kerja... :)
 semua siling kat rumah kena buang bagi habis... sebab dah memang tak elok, habis anai2 makan bg sampai tak cukup kenyang... google mencari panduan camner nak hapuskan anai2...Anai2 ni kat dlm perut dia ada organisma mikroskopik (protozoa) yg hidup dlm saluran pencernaan, yg boleh mencerna kayu dgn cepat dan mudah dihadam... nasib baiklah besi pun dia tak belasah...
 jadi sampai mcm nilah... sedap betoi anai2 ni mkn... Anai2 ni sangat penting di alam kita sebab depa boleh hancurkan kayu dan nutrisi kembali ke tanah. Tapi yg jadi masalah nya adalah pada kita... makan tak kena tempatlah pula, habis semuanya belasah...

dapur dah siap... warna hijau...

bilik angah n adik pun dah siap, tinggal lagi nak cat siling jer... warna pink, biru, hijau, purple... hahhhahha.. semua yang extra2 bagi perabih...hahahahhah suka hati jer, semua warna ada, lagipun memang angah n adik ni berebut2 nak warna pink, kuning, hijau biru...nasib baik ada 4 warna jer...

siling kat tandas pun kena buat juga


ni nama nya RAN, korang tau ke nama dia RAN, liza taktau pun, baru tau... hehehhe panggil tangga jelah... RAN ni tinggi sungguh...kena buat pasal bilik kakak nak tukar siling tinggi gilerrrrr, tangga yg 7 step beli pun tak bleh sampai siling lagi, bilik kakak warna pink, yg kat sebelah bawah tu je warna purple.. nanti nak deco buat bunga sakura, tapi bila tu taktau lah lagi... tunggu je lah nanti bila free....

bilik utama biru n purple... memang suka hati jer combine warna.. :)

warna kuning kat bahagian bilik tambahan depan

macam2 warna ada...

suasana ruang tamu yang dikalerkan dgn pink n purple...jadi lagu tu jadi lagu ni kaler dia

siling kapooor ni upah kat orang, pasai taktau buat. kalau tau gerenti bleh buat punyer.
tima kasihlah juga kat anai2 ni, musnah kan siling, kalau tidak takdo lah siling kapur bunga rose, kalau ikutkan nak masuk umah ni, takde langsung dlm senarai nak tukar siling... dah nak tukar semua, baik buat kat ruang tamu elok sikit. tapi yang bajet2 je lah... :)
 cari yang murah2 jer... murah pun harga ribu juga... huhuhuhuhu
 ingatkan rumah ni tak payah ler nak keluar modal banyak sangat... kalau beli umah baru mesti tak banyak kot modal nak repair bagai.. ataupun sama jer... huhuhuhu... tapi apakan daya loan nak beli umah baru tak lepas.... :(



ni ler depan rumah kami... warna biru, tembok tu je tak sempat lagi nak kaler... nampak kan pagar yg herot tu, nak kena angkat kalau nak buka tutup pagar... 
coming soon pagar baru tak siap lagi...

ni kat dinding depan toilet... nampak kotor tak cat lagi. 
depa kata dah repair, tapi dok meleleh lagi ayaiq dari atas... bocor kat bumbung ngan tangki air... nasib baiklah ada kontraktor binaan sdn bhd ni... chintaku lah yg pi panjat tengok n menyimen lah repair apa yg patut... pi tanya tukang nak suruh dia org buat RM700... tuuuuu diiiiiiaaaaaaaaaaaa... takpalah chintaku pi beli barang buat sendiri lebih kurang modal RM100 lebih... tapi sorang je lah panjat bawa naik barang, tanah, pasir, simen dll... liza tolong huluq brg dari bawah je lah... 
alhamdulillah dah siap... tunggu 2-3 hari tengok kalau dah ok baru bleh cat... 
lampu dinding tu tak lawa lansung, kami dah tukaq... hehehehhe

berapa kos bila buat semua ni...???
nanti liza update kat sini yer...
tak sempat lagi nak kira2...
dok cerita sakan, tak perasan dah tengahari, 
nak g ambik angah n kakak kat sekolah...


tq... tq..tq
ni lah kisah rumah baruku... 
ada hikmah disebalik kejadian yang berlaku...
:)
 

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE