maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

13 Mei 2013

LOYANG NOMBOR TAKDA, TAKPO


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

ramai yang dok mesej kat saya kat mana nak beli loyang no 1 ni... nak beli online ada yang kata mahal.... dah jumpa loyang kat kedai bakery tapi kurus kering je bentuk nombor nya tu...
ni cara yang saya buat... harap dapat membantu...
step 1 : bakar je loyang empat segi... ikutlah nak saiz berapa pun...
BUKAN BAKAR LOYANG JER...
bakarlah adunan kek yang dibancuh dan dimasukkan ke loyang empat segi....
hehhehehheh... kang pi bakaq loyang saja buat apa...
^_^
kalau loyang saiz kecik maka keciklah jadinya nombor tu...

step 2 : dah bakar kek apa2 pun boley... tunggu sejuk...
sementara tu print kan gambar nombor loyang ni...
bleh la adjust sendiri kat microsoft word, nak besaq mana kertas A4 tu... pandai2 lah adjust...
^_^
anggaran saiz kek nombor ni...


step 3: lepastu print dan gunting ikut bentuk tu...
tekap kat atas kek, ambik pisau dan potongkan bentuknya...
dah siap.... kek hat lebih2 potong tu bleh la makan sambil dok deko....
ermmmmm... sedapnya kek yang aku buat...
alhamdulillah...
 
kalau dah print terbesar, takpo... pandai2lah adjust.... hehehheh

ni kek dolu-dolu masa mula2 saya buat... saya guna teknik lain, 
macam panduan kat gambar bawah tu...
macam2 nombor bleh buat...


kalau nak guna teknik potong macam ni... bleh ikut panduan kat gambaq ni...
ni pun jumpa kat pak google...

yang ni kek nombor balut ngan fondant...
cam senang je kan... bleh la cuba buat...
memang senang... modal hanya kertas A4 sahaja... takyah le beli loyang mahal2...
tapi loyang no 1 tu saya dah beli, nasib baik beli yang murah... pakai sekali je... hehhehehh....
kertas tu jgn buang simpan je dalam fail... bleh pakai sampai lunyai...
sekian..
terima kasih....
wassalam....

2 ulasan:

Syazana Aziz berkata...

kak, mana nak beli loyang tu? kat bakery kat tempat saya kurus melidi aje.. order dgn akak boleh?

NAZROL n LIZA berkata...

akk takda jual loyang... hehhehh... guna kertas jer buat loyang...

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE