maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

28 September 2013

MAKANAN HALAL DI GUANGZHOU - PART 2


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Kali ni... ini kali.... nak cerita bab makan2 kat sana... liza memang selera makan kat sana... takdalah susah sangat nak cari kedai makanan islam... ada tanda halal lagi... rasanya setiap kawasan berderet kedai mesti ada kedai makanan halal...

 hari pertama awal pagi g cari barang, tengahari chintaku bawa g makan kat kedai ni...
macam mana tak senang nak cari... chintaku dah ronda2 Guangzhou masa mula2 dia dtg haritu... memangla senang n mudah bagiku... hehheheh... makan saja... dok sini rasa selera membuak2...

tak ingat apa nama makanan yang di order... tapi yang liza order ni makanan dia mcm masam2... macam makan nasi putih ngan kerabu mangga la lebih kurang...
chintaku order nasi putih sayur hijau tu ada lah daging sikit2... bukan kacang panjang, sayur dia rapuh n sedaplah juga...

nama tempat n nama jalan memang tak ingat... nanti kena tanya chintaku...insyaalah kalau dia ingat, liza update sekali lagi...

hahahhha.... lapau bebenor... habis sudah..... sedap tu...

 chintaku order sayur2 an... ada telur saja...
liza order nasi putih cendawan daging...
dagingnya sikitla... tapi memang feberet nasi lauk ni...
ni kalau letak daun limau purut ni macam makan nasi parpriklah...

 kat sana memang ramai yang jual macam ni, air, buah2an...
 amoi mai beli... mai beli...
 hari2 dok pi mai pi mai beli barang, tengok buah2 terliur juga nak makan...

 buah apa ntah... rasa rapuh n sedap... buah labu kecik kot... ye ke... hehehhe

dalam dia macam ni...

lai...lai...lai...
buah laici je tak sempat nak beli... besar2 n segar2 laici kat sana....

jagung rebus... jagung pulut kah ini?.... cepat kenyang makan jagung ni...
tak berapa minat sangat... tapi oklah...

kat tepi sungai berdekatan ngan hotel ni memang meriah orang berjualan...


kat sana memang ramai yang jual sate n kebab kambing ni...
liza tak minat... chintaku suka ler...


 kebab satu...

kat sana semuanya air botol sahaja... takda yang order pakai gelas yg ada ais...
memang kempunan betoi nak minum air yang ada ais...
semua air botol dok dalam chiller, bleh ambik sendiri....

mee ni memang sedap... taktau nak order apa n nak bgtau kat dia... jadi kami minta mee sup...
mangkuk dia besar... semangkuk kongsi 2 orang... abang suap yang... yang suap abang...
hahahhahaha... last2 suap sendiri... cepat sikit makan...
 
 ni kedai dia... dekat bahagian pintu masuk depa buat mee... orang order baru buat...
fresh2 mee dia...

maunyer tak sedap... tudiaaaaaa orang yang buat mee tu...
tp nasib baik kat sana cuaca sejuk, taklah nampak berpeluh2 nitik2...

macam2 lagi makanan yang di order...
 nasi putih n mushroom daging lagi...

 mee n kentang daging

 
hari last nak balik... tak berapa syiok kedai ni... dah le mahal rasanya berbanding dengan kedai2 lain yg kami g makan... order nasi goreng telur n nasi goreng daging...

makan2 sudah... nanti cerita shopping pula kat sana... shopping rimau...
wassalam...
tq...


26 September 2013

DRAWING CAKE...


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
lukisan atas kek...
tak ada edible image kat kedai... last minit perancangan...
boley lukis saja..
 teknik paling mudah n berkesan...
yang susah boleh jadi senang...

istimewa untuk kakak... dah lama lepas... baru nak upload...
 buat masa sekarang saya stop sekejap kelas...
insyaallah dalam masa terdekat saya akan open class...
sabar menanti...
 

INILAH BARISAN KITA...


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

salam penghargaan buat wira - wira kita sempena hari ATM ke 80..


baru2 ni bawa anak2 g tengok pameran kat Dataran Merdeka.... hari perarakan tak pergi, sebab chintaku kena kerja, nak bawa budak2 ni bukan senang nak kawal ramai2 orang... lari sana lari sini... perrrgghhhh.... kejap nak tengok sana... kejap nak tengok sini.... bukan main syiok lagi diorang, kalau boleh semua benda nak bergambar...
bersemangat tengok diorang ni...

hero 2 orang ni memang bersemangat...

layan gambar hari kedua... tengok pameran...
 semuanya nak testing... yang penting kena ada orang dewassa yer bila nak pegang senjata api ni...
bahaya tau... ini bukan main2... ni betoi2...


 kakak kata bleh nampak menara KL kat atas sekali...

 meriam yang digunakan semasa di Lahad Datu...

ramai yang nak bergambar ngan model ATM ni...

jika sesiapa berminat nak masuk ATM berkhidmat untuk negara tercinta...
boleh rujuk jadual di sini yang ada TUDM... yg lain2 bleh try cari kat google... hehhehehe... T_T


wassalam....

RESEPI BISKUT LIDAH KUCING


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
 Biskut ni dah lama famous amous masa bulan puasa,,, hari ni baru berkesempatan nak cerita... menarik tertarik ngan colourfull cookies ni, terus minta chintaku belikan loyang kat yen... 
saiz yg ada 32pcs ja bleh buat... 
rasanya kalau takda loyang pun mungkin bleh buatkan juga kot......
apa lagi tanya saja kat PAK GOOGLE... resepi biskut ni... 
terus dapat... tapi liza lebih suka intai dari blog kak wan....
resepi ni di ambik dr blog kakwan... TERIMA KASIH K1...
boleh cuba buat sendiri jika rajin... 
jika berminat untuk tempahan pun boley juga...
telefon/sms/wassap en nazrol 
019-5720120 
wassap liza
019-4741805





Biskut Lidah Kucing Pelangi
Olahan dari Resepi Fatmah Bahalwan Indonesia

Bahan-bahan

250g mentega
170g gula kaster
100g putih telur
200g tepung gandum (liza guna tepung red rose)
50g tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (perangup biskut)
Pewarna merah, oren, kuning, hijau, biru dan ungu
boleh guna satu bekas saja utk mewarna, takyah basuh banyak2 bekas... 

Loyang lidah kucing - di gris dengan mentega
boleh dari kat kedai bakeri, kat bakeri yen RM13 lebih kurang

Cara-caranya :

1.  tepung gandum di ayak bersama tepung jagung dan emplex dalam satu bekas kering.  Ketepikan

2.  Pukul mentega dan gula hingga berkrim.  
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.

3.  Masukkan tepung dan kaup balikkan adunan hingga rata.

4.  Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan. 
 Lebih kurang 125g untuk setiap warna...
 
 5.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dan gunting hujung plastik.
 picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi.
6.  Bakar dalam oven yang telah di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 15-20minit.  
Jangan biarkan adunan dibakar sehingga keperangan.

7.  Sejukkan dahulu baru di simpan di dalam bekas kedap udara. 

dah siap... boleh buat doorgift...

jika berminat untuk tempahan... boley saja...
telefon/sms/wassap en nazrol 
019-5720120 
wassap liza
019-4741805

21 September 2013

HONEYMOON KAT GUANGZHOU part 1


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA


bukan senang nak cari bahan dan mood nak buat cerita... macam nak buat karangan nak masuk majalah pula... hahahhahah... seawal pagi lps chintaku g kerja, mulalah mencari bahan bukti dan memori didalam kepala otakku ini... kat mana simpan memori dalam otakni, banyak sangat... ingat2 lupalah pula...

yang paling ingat bila... pertama kali ku berpeluang naik Air Asia... teruja, berdebar2... namun kerisauan melanda melampaui batas keraguan... mana taknya... 
dah le terbang tinggi... bukan gayat pun cuma tinggi sangat.... lagipun pergi berdua ajer, anak2 tak bawa... sebelum ni chintaku dah g servey2 ngan adik dia... takda pergi ngan travel agensi, semuanya melalui google n cari sendiri... chintaku takpalah, dah beratus kali naik kapal... heli... lah... naik ja bleh terus lena... apasal bergegar semacam je liza naik... memang macam ni kot... hehehheheh... memang perak jakun betoi...

ye... berdua sahaja... maknanya merangkap g honeymoon la,.... kesian pula anak2 tak dpt ikut,
servey harga tiket nak bawa sekali...mahal bebenor kalau nak g 5 orang semua skali, boleh habis separuh modal niaga... tak berbaloilah pula... 
pergi sana pun ada tujuan... shopping... yaaaaaa... shoppping...
dengan sedey dan kerelaan hati tinggalkan anak2 kat adik2 ku n mama tolong jagakan..
sedey time nak pi ja, dah shopping tak hingat....
tujuan mengikut chintaku nak g shopping barang niaga lah... 
jadi ikut saja kemana ajer yang chintaku bawa... chintaku asingkan RM untuk bini dia nak menyoping... kang tak pasal2 abih kat bini dia.... hehehheheh... barang niaga entah ke mana... balik nanti pulun lagi niaga...
 nampak muka macam risau sikit jer... hahhahhha....
sebelum tu jangan lupa yer buat VISA kalau nak g ke negara China... pejabatnya di tingkat 2, Menara OSK @ Bank of China, Jalan Ampang, Kuala Lumpur... chintaku yang bagitau... sebelum tu lagi sekali, pastikan tiket dan hotel sudah di booking, borang nak mohon VISA mesti ada disertakan sekali dengan salinan tiket penerbangan dan salinan tempahan hotel...jangkamsa nak siapkan VISA ada harga2 nya... kalau dalam 4 hari siap lebih kurang RM58 untuk 2 orang, nak cepat siap RM ja bayar dalm RM250 kot lebih kurang macam tulah...
 

suasana di hotel yang chintaku booking...
memang best sangat, dekat ngan tepi sungai, bilik pun luas dan selesa... 
Semalam rasanya dalam RM120 kot...
 Yan Jiang West Road
kat bilik takda WIFI, kena turun dok kat lobby baru ada tenet...

 kalau bawa 1 family ni memang selesa... dalam bilik pun dah siap ada toto lagi 2 dan bantal dalam almari besar... tak da cas tersembunyi... tapi kena booking dalam internetlah baru ada diskaun... kalau terus ja melulu g checkin tanpa booking mahal lo... 
jangan lupa tukar banyak2 RM ke Renminbi(RMB) atau dulu dikenali sebagai Yuan.
tapi g sana pun masih lagi sebut Yuan...Yuan ke Yen... 

 sampai Guangzhou lebih kurang 1 pagi kot... terus g kat Taxi Airport yang pakai meter... hantar ke hotel... ermmmm.... meter pun laju semacam jer... jangan lupa bawa peta atau bisnes kad... senang ada alamat dan tempat yang di tuju.... dan yang penting pastikan ada tulisan dalam bahasa Cina... manyak susah woooo kalau tatak ata tulisan cina... 
kalau cakap selupa ini tulisan talak ale paham maaaa..... wa puchutau....wa pun taktau...
hhhahahhaha.... lawak giler g sana... boleh jadi teror oooo bahasa inggeris kita,... 
lebih kurang macam ayam cakap ngan itik dok nyembang gebang...
sebutan cina ngan BI lain... lari banyak betoi sebutan dia...

awal2 pagi bersemangat nak membuka langkah... tapi g beli barang yang nak niaga dulu...
Hari pertama dalam pukul 7 pagi lebih.. bergerak nak naik keretapi bawah tanah METRO Guangzhou. Merasa naik keretapi bawah tanah dekat China.... takda jumpa pun kat atas nyer ketapi tu kat china ni....

 asal sampai je destinasi, ada info diberikan...

sila2 lah tengok peta kalau nak g mana2... yang penting tahu destinasi n arah tujuan nak pi mana... malu bertanya sesat jalan, tapi kat sini, susah sikit kalau nak bertanya dalam bahasa asing... huhuhuhu.. lebih baik korang prepare siap2 mana nak g... nasib baik chintaku yang siapkan semua... 
masa kat metro tu kami ada jumpa couple suami isteri, first time juga datang, tapi main terjah jer, peta takda.... yang dia tahu nak g beli barangan kulit kat satu tempat ni, ntah nama apa ntah.., ceritanya dah cari teksi, bagitau nama tempat, tapi ramai yang tak paham bahasa... so diorang nak naik metrolah, chintaku berbesar hati nak membantu, tapi kami pun taktau sangat, adalah sikit bab2 nota tentang barangan kulit nak beli kat mana... first time chintaku g sana beli beg kulit kat liza, beratus habis untuk 1 beg saja........ huhuuhuhu.... suruh diorang g cari peta dululah, baru senang nak g mana2, yang penting tu komunikasi kat peta ada bahasa cina....... kalau kami g cari barangan kulit, insyaallah sedia membantu...

macam biasa nak pi mana tekan saja, macam naik LRT lah juga, tiket pakai token jer, pastikan beli untuk pergi sahaja, takyah beli pi balik, kot2 satgi nak balik barang banyak, baik naik teksi, jenuh nak berangkut naik metro... kalau confirm pi balik ok,... haritu beli pi balik, ingatkan esok boleh guna lagi... hehehhhhe... kat KL, jarang naik LRT komuter bagai... sama saja kot...



 macam ni ler ruponyer kalau dah nyopping banyak2... tak leh la nak bawa naik Metro... kena cari teksi la jawabnyer... tu baru awal sehari... almaklumlah, chintaku dah pernah datang, dah tahulah tempat mana nak dituju... tu pun tak abih lagi... esok mai lain, tempat lain pula... ada yang stock takda kena ambik esok...

 bawa balik hotel dulu, rehat solat kejap, keluar lagi sekali...
bab makan nanti kita cerita kat part 2 pula...

 kat sini diorang memang suka naik basikal...

 nak angkut air balang ni pun naik gerek...

ni basikal delivery MCD... kalau kita nak cepat sampai, rempit naik motor la nak delivery...

 basikal untuk disewa... kat tepi sungai dekat ngan hotel ni ramai yang juga yang ambik angin...

sepanjang jalan macam ada funfair pula, sapa nak tembak bagi pecah belon, tapi jangan risau... jalan2 kat sini takda sapa yang ngikut2 nak jual2 barang... macam kat Bandung... aman je rasa... nak beli ke taknak beli, takdo masalah...

nak repair tayar basikal, angin takdo, tayar pancit, takda masalah... merata2 ada tempat... 
takyah sewa kedai, tak perlu ada kedai, tepi jalan boley saja... 
couple 2 orang tu naik basikal, agak2 kalau chintaku carry mcm tu, larat ka nak kayuh gerek tu... hehehehehhe... kalau naik mesti romantika ni... mau pecah peluh...

banyak ni nak cerita... tapi memori kat kepala otakku dah berat semacam ni...
nanti cerita lagi....
:)

wassalam...




KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE