maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

21 September 2013

HONEYMOON KAT GUANGZHOU part 1


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA


bukan senang nak cari bahan dan mood nak buat cerita... macam nak buat karangan nak masuk majalah pula... hahahhahah... seawal pagi lps chintaku g kerja, mulalah mencari bahan bukti dan memori didalam kepala otakku ini... kat mana simpan memori dalam otakni, banyak sangat... ingat2 lupalah pula...

yang paling ingat bila... pertama kali ku berpeluang naik Air Asia... teruja, berdebar2... namun kerisauan melanda melampaui batas keraguan... mana taknya... 
dah le terbang tinggi... bukan gayat pun cuma tinggi sangat.... lagipun pergi berdua ajer, anak2 tak bawa... sebelum ni chintaku dah g servey2 ngan adik dia... takda pergi ngan travel agensi, semuanya melalui google n cari sendiri... chintaku takpalah, dah beratus kali naik kapal... heli... lah... naik ja bleh terus lena... apasal bergegar semacam je liza naik... memang macam ni kot... hehehheheh... memang perak jakun betoi...

ye... berdua sahaja... maknanya merangkap g honeymoon la,.... kesian pula anak2 tak dpt ikut,
servey harga tiket nak bawa sekali...mahal bebenor kalau nak g 5 orang semua skali, boleh habis separuh modal niaga... tak berbaloilah pula... 
pergi sana pun ada tujuan... shopping... yaaaaaa... shoppping...
dengan sedey dan kerelaan hati tinggalkan anak2 kat adik2 ku n mama tolong jagakan..
sedey time nak pi ja, dah shopping tak hingat....
tujuan mengikut chintaku nak g shopping barang niaga lah... 
jadi ikut saja kemana ajer yang chintaku bawa... chintaku asingkan RM untuk bini dia nak menyoping... kang tak pasal2 abih kat bini dia.... hehehheheh... barang niaga entah ke mana... balik nanti pulun lagi niaga...
 nampak muka macam risau sikit jer... hahhahhha....
sebelum tu jangan lupa yer buat VISA kalau nak g ke negara China... pejabatnya di tingkat 2, Menara OSK @ Bank of China, Jalan Ampang, Kuala Lumpur... chintaku yang bagitau... sebelum tu lagi sekali, pastikan tiket dan hotel sudah di booking, borang nak mohon VISA mesti ada disertakan sekali dengan salinan tiket penerbangan dan salinan tempahan hotel...jangkamsa nak siapkan VISA ada harga2 nya... kalau dalam 4 hari siap lebih kurang RM58 untuk 2 orang, nak cepat siap RM ja bayar dalm RM250 kot lebih kurang macam tulah...
 

suasana di hotel yang chintaku booking...
memang best sangat, dekat ngan tepi sungai, bilik pun luas dan selesa... 
Semalam rasanya dalam RM120 kot...
 Yan Jiang West Road
kat bilik takda WIFI, kena turun dok kat lobby baru ada tenet...

 kalau bawa 1 family ni memang selesa... dalam bilik pun dah siap ada toto lagi 2 dan bantal dalam almari besar... tak da cas tersembunyi... tapi kena booking dalam internetlah baru ada diskaun... kalau terus ja melulu g checkin tanpa booking mahal lo... 
jangan lupa tukar banyak2 RM ke Renminbi(RMB) atau dulu dikenali sebagai Yuan.
tapi g sana pun masih lagi sebut Yuan...Yuan ke Yen... 

 sampai Guangzhou lebih kurang 1 pagi kot... terus g kat Taxi Airport yang pakai meter... hantar ke hotel... ermmmm.... meter pun laju semacam jer... jangan lupa bawa peta atau bisnes kad... senang ada alamat dan tempat yang di tuju.... dan yang penting pastikan ada tulisan dalam bahasa Cina... manyak susah woooo kalau tatak ata tulisan cina... 
kalau cakap selupa ini tulisan talak ale paham maaaa..... wa puchutau....wa pun taktau...
hhhahahhaha.... lawak giler g sana... boleh jadi teror oooo bahasa inggeris kita,... 
lebih kurang macam ayam cakap ngan itik dok nyembang gebang...
sebutan cina ngan BI lain... lari banyak betoi sebutan dia...

awal2 pagi bersemangat nak membuka langkah... tapi g beli barang yang nak niaga dulu...
Hari pertama dalam pukul 7 pagi lebih.. bergerak nak naik keretapi bawah tanah METRO Guangzhou. Merasa naik keretapi bawah tanah dekat China.... takda jumpa pun kat atas nyer ketapi tu kat china ni....

 asal sampai je destinasi, ada info diberikan...

sila2 lah tengok peta kalau nak g mana2... yang penting tahu destinasi n arah tujuan nak pi mana... malu bertanya sesat jalan, tapi kat sini, susah sikit kalau nak bertanya dalam bahasa asing... huhuhuhu.. lebih baik korang prepare siap2 mana nak g... nasib baik chintaku yang siapkan semua... 
masa kat metro tu kami ada jumpa couple suami isteri, first time juga datang, tapi main terjah jer, peta takda.... yang dia tahu nak g beli barangan kulit kat satu tempat ni, ntah nama apa ntah.., ceritanya dah cari teksi, bagitau nama tempat, tapi ramai yang tak paham bahasa... so diorang nak naik metrolah, chintaku berbesar hati nak membantu, tapi kami pun taktau sangat, adalah sikit bab2 nota tentang barangan kulit nak beli kat mana... first time chintaku g sana beli beg kulit kat liza, beratus habis untuk 1 beg saja........ huhuuhuhu.... suruh diorang g cari peta dululah, baru senang nak g mana2, yang penting tu komunikasi kat peta ada bahasa cina....... kalau kami g cari barangan kulit, insyaallah sedia membantu...

macam biasa nak pi mana tekan saja, macam naik LRT lah juga, tiket pakai token jer, pastikan beli untuk pergi sahaja, takyah beli pi balik, kot2 satgi nak balik barang banyak, baik naik teksi, jenuh nak berangkut naik metro... kalau confirm pi balik ok,... haritu beli pi balik, ingatkan esok boleh guna lagi... hehehhhhe... kat KL, jarang naik LRT komuter bagai... sama saja kot...



 macam ni ler ruponyer kalau dah nyopping banyak2... tak leh la nak bawa naik Metro... kena cari teksi la jawabnyer... tu baru awal sehari... almaklumlah, chintaku dah pernah datang, dah tahulah tempat mana nak dituju... tu pun tak abih lagi... esok mai lain, tempat lain pula... ada yang stock takda kena ambik esok...

 bawa balik hotel dulu, rehat solat kejap, keluar lagi sekali...
bab makan nanti kita cerita kat part 2 pula...

 kat sini diorang memang suka naik basikal...

 nak angkut air balang ni pun naik gerek...

ni basikal delivery MCD... kalau kita nak cepat sampai, rempit naik motor la nak delivery...

 basikal untuk disewa... kat tepi sungai dekat ngan hotel ni ramai yang juga yang ambik angin...

sepanjang jalan macam ada funfair pula, sapa nak tembak bagi pecah belon, tapi jangan risau... jalan2 kat sini takda sapa yang ngikut2 nak jual2 barang... macam kat Bandung... aman je rasa... nak beli ke taknak beli, takdo masalah...

nak repair tayar basikal, angin takdo, tayar pancit, takda masalah... merata2 ada tempat... 
takyah sewa kedai, tak perlu ada kedai, tepi jalan boley saja... 
couple 2 orang tu naik basikal, agak2 kalau chintaku carry mcm tu, larat ka nak kayuh gerek tu... hehehehehhe... kalau naik mesti romantika ni... mau pecah peluh...

banyak ni nak cerita... tapi memori kat kepala otakku dah berat semacam ni...
nanti cerita lagi....
:)

wassalam...




Tiada ulasan:

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE