maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

25 September 2014

PART TIME GUBAH HANTARAN



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

TEMPAHAN DARI IHSAN
BEKAS SEPERTI SANGKAR LABU, BARANG HANTARAN DISEDIAKAN OLEH CUSTOMER...
SAYA CUMA MENGGUBAHNYA DENGAN BAHAN2 YANG SAYA PILIH MENGIKUT TEMA..


Mengikut adat Melayu, barang hantaran tunang hendaklah diberi mengikut bilangan ganjil dan barang daripada pihak perempuan hendaklah lebih sikit daripada pihak lelaki. Misalnya 5-7, 7-9 dan 9-11. Tetapi untuk majlis pertunangan, biasanya orang akan memilih bilangan 5-7 (lelaki 5 dulang, perempuan 7 dulang).


Sebelum memilih barang-barang hantaran, adat di negeri masing-masing perlu diambil kira juga. Kerana setiap negeri ada adatnya sendiri. contohnya macam di pantai Timur, pihak perempuan akan menerima 2 jenis cincin iaitu cincin merisik dan bertunang jika kedua-dua majlis tersebut digabungkan sekali. Beruntung tu... sekali datang je bleh dapat 2 bentuk. kalau di negeri lain pula, cincin merisik mungkin takda..
ermmm... tak juga kot.. sebab sblum ni, kami sebelah Perak, adik lelaki liza bertunang dengan org Kedah bagi juga 2 bentuk cincin... 

UPAH DAN BAHAN DIANTARA RM45-RM80 bergantung pada permintaan customer seperti bakul, jenis2 bunga, riben, bekas kaca dll.
UNTUK UPAH MENGGUBAH SAHAJA RM25 (SEMUA BARANG DISEDIAKAN CUSTOMER)

Jadi, bakal pengantin kenalah berbincang dengan ibu bapa masing-masing terlebih dahulu sebelum memilih barang-barang hantaran dan cara2 nak g rombongannya...
apa yg perlu dilakukan ini adalah untuk memudahkan kedua belah pihak nanti..
yelah kan masing2 keluarga mungkin caranya berbeza... 
insyaallah semoga semuanya dipermudahkan...

Teringat pula masa kami bertunang...
takda lah nak ikut berapa hantaran yg nak kena bagi... yg pasti perempuan kena lebey...
tambah2 lagi kedua2 belah pihak kali pertama bakal mendapat menantu...

hantaran dari keluarga dari jiran2... memang meriah...
penuh 1 katil hantaran di susun...
jiran bagi takkan kita nak tolak n letak tepi...
alhamdulillah rezeki..

ni hantaran perkahwinan saya... :) 2001
terima kasih pada jiran2 di KUARTERS POLIS TAMAN DERGA JAYA DI ALOR SETAR...
meriah sangat walaupun majlis tu secara kecil2an...

jika berminat untuk kelas, tempahan atau pertanyaan

sila sms atau whatssap 
atau terus hubungi 
EN NAZROL 019-5720120

atau emailkan
nazroliza@yahoo.com

terima kasih semua...

TERIMA KASIH...

Tiada ulasan:

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE