maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

26 Mac 2015

TAT NENAS GULUNG

سَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA  
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt

rasa mcm nak buat pula tat nenas ni, selalunya tugas anak2lah yg bulat2 kan jem nenas tu... buat awal2 n simpan... senang nanti bila buat doh dah siap terus letak inti dan gulung...





Tat nenas gulung ni memng kesukaan ramai org, termasuklah liza n family... anak2 pun suka...
tahun ni rasanya tak dptlah nak ambik tempahan dengan keadaan yang tengah hamil ni... due insyaallah bulan ramadhan ni... semoga dipermudahkan....aaminnnn....

kalau ikutkan macam2 resepi yg jadi pilihan... pilih je nak yang mana, lepastu cuba....
fist time ceburi bidang bakery ni, g belajar kat Gombak, kelas membuat biskut raya... 
tahun 2009.


Biskut Tart Nenas Gulung


Bahan-bahan
150gm marjerin
100gm pure butter
50gm gula aising, diayak
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanila
300 g tepung gandum
50gm tepung jagung
1/2 tsp baking powder
  4Tbsp susu tepung - jika suka
jem nanas secukupnya
Glaze
  1biji kuning telur + 1 sudu besar air dan setitik perwarna kuning untuk sapuan
Cara-cara
1. Pukul mentega, pure butter dan gula hingga sebati.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan pukul sekejap hingga rata.
3. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh. 

2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan pukul sekejap hingga rata.
3. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh. 
Ambil sedikit doh, letak di dalam acuan 



(boleh je kalau nak guna semua marjerin, selalu cap pelangi dan butter anchor
atau boleh je gunakan buttercup terus)


(picit seperti semperit) dan tekan untuk mendapatkan jaluran. 


 untuk semperit dan tat nenas gulung liza guna acuan ni...

Letak jem (yg sudah dibentukkan bujur) pada hujungnya dan gulungkan kemas.
4. Sapu atasnya dengan kuning telur. 

Bakar pada 160C selama 20-25 min atau hingga keemasan. 

setiap tahun liza buat jualan musin raya...
bolehla lpsni cuba buat makan dan buat jualan...
selamat mencuba....
wassalam...

امُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
سَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KfYkt

Tiada ulasan:

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE