maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

01 April 2015

SUJI BRUNEI YANG GEBUZZZZ

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA 
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ SALAM CERIA SALAM 1 MALAYSIA

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ



apa khabar semua... harap2 sihat2 dan ceria di Bulan April 2015....
ramai betul yang update status GST...
ermmmm... nak komen apa... dah dijalankan pun... bersuara atau idak... suka atau tidak... 
kena lah layan... 
dah semua pakat naik.... 
apa lagi.... jom raya ni kita pakat2 buat BISKUT sendiri...
pada yg rajin... selamat mrncuba..
pada yang nak tunjuk siap je, kasi RM saja... bleh la cari...
tahun ni tak dpt nak buat biskut raya...
sebabnya insyaallah bulan posa 2015 saya dah due bersalin...

kalau home-made cookies sememangnya agak mahal, sekitar RM 25 - RM 35 per 50 biji, bergantung juga pada bahan2 yang mereka gunakan. Tambah2 lagi sekarang ni harga barang semakin hari semakin naik, ditambah pula dengan GST...

 Kalau bahan2 berkualiti, harga kena mahal sikit lah. Terutama biskut2 yang melibatkan bahan2 seperti biji badam, gajus dan coklat, jenis mentega, butter, pure butterlah... 
jenis hiasan juga mempengaruhi harga. 
Apa2 pun ikutlah budget anda.... 


BAHAN-BAHANNYA :

200 gram minyak sapi
100 gram lemak sayur @ shortening
180 gram gula halus @ kastor
100 gram cornflakes, kisar halus
1 kuning telur
80 gram tepung suji
80 gram tepung jagung
Tepung gandum lebih kurang lebih 370 gram

BAHAN SALUT :-)
3/4 cawan nestum kisar halus + 1/3 cawan susu tepung + 1 camca besar gula aising
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar minyak sapi, shortening dan gula halus hingga rata. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati dan rata.
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung suji, tepung jagung, cornflakes kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut anggaran tepung 370 gram
  3. boleh buat bentuk bulat2, ambik sedikit adunan dan gentel sebesar hujung ibu jari, susun dalam loyang pembakar.
  4. Jangan gentel biskut terlalu besar, ini kerana biskut akan mengembang sedikit bila dibakar. Buat hingga siap. 
  5. tapi liza cuba buat cara tekap... bentuk penerap ikut suka...
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
  7. Biarkan sejuk atas dulang pembakar. Perlahan2 ambil biskut yang siap tadi dan golek-golekkan dalam bancuhan bahan salut tadi, isi dalam paper cup pilihan. simpan dalam bekas kedap udara..

SELAMAT MENCUBA.....

Tiada ulasan:

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE