maaf ye...

maaf ye...
maaf ye... tempahan ditutup buat masa skrng...

19 April 2017

REDHA DENGAN KETENTUAN ILLAHI

assalamualaikum.... salam ceria....

dah lama tak buka blog.... bukan setakat blog, kek pun dah berbulan tak buat... terima kasih pd semua yg bertanya kemana hilang nya org umah en nazrol ni.....  ada je ni....

sejak tahu hamil memng tak dibenarkan membuat sebarang aktiviti yang berat2... 

tarikh akhir haid tersangatlah lupa... pening pun semacam je.. apa lagi beli urine test yang RM5 kat farmasi ada 2 line terang benderang... rezki alhamdulillah... pergi scan sbb tk ingat langsung date nya bila... doktor suspek pula ada 2 kantung.. tp tak dapat pula cari degupan jantung baby ikut ukuran baru je 6 minggu... kata doktor masih baru lagi... berdebar2 ke mcm manalah perasaan ni... berangan jugalah nak twins... kot2 ada rezeki... 

tp doktor tu kurang pasti pula, takut ada CYST dalam rahim saiz masih kecil lagi.. dalam hati ni dah mcm2 pikir, apa benda plak lah tu,. cari pak google la.. macam2 soalan ditanya kat dia...mcm2 crita dan pengalaman masing2, cara nak elakkan pemakanan daripada CYST terus membesar dan mcm2 produk nak kecutkan CYST.
Foto Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood.

macam2 pengalaman dah ngandung ni... kandungan pertama 2001 dapat lah kakak... kandungan ke 2 kena ectopic pregnancy, tiub folopion buang sebelah kiri, meraung juga tu.... tp alhamdulillah boleh mengandung lagi, kandungan ke 3 gugur, lpstu hamil yang ke 4 dan ke 5 alhamdulillah Allah berikan 2 hero,yang ke 6 gugur pula. dan yang ke 7 tahun 2011 sempat merasai hamil hingga 5 bulan saja, baby meninggal dalam perut.. lagi lah ku meraung, kebumikan dekat kampung, redha tp nangislah juga...apakan daya Allah lebih menyanyanginya... alhamdulillah Allah izinkan lagi hamil yang ke 8 tahun 2015 dapatlah hero yang sekarang dah nak masuk 2 tahun...
dan 2017 ni lah kandungan ku yang ke sembilan... 
tak serik2 ko ye...hehhehhe

tapi apakan daya, rezeki sampai disini saja... 

kali ke 9 hamil.... tiba2 spotting darah kat seluar, makin hari makin banyak dan berketul2... kalau ikutkan hamil yg lepas2 pun pengalaman yang sama juga mcm ni... tapi sebab risau pergilah scan kat klinik swasta dulu.. hari tu scan doktor ckp ada 2 kantung... scan kali ke 2 doktor ckp nampak 1 kantung je... mungkin takda rezki kembar lah agaknya, dok agak mungkin darah hari tu sebab gugurnya 1 baru, mungkin dan mungkin brmain2 kat fikiran ni... dari pengalaman kwn2 cerita, ada yg gugur juga... dan ada yg dapat diselamatkan, 

hari sabtu nmpaknya kena pergi kecemasan lah juga. awal pagi pegi  check dan doktor scan kali ke 3, memng nampak 1 kantung je lagi, alhamdulillah, mungkin masih ada peluang, doktor suruh balik berehat dulu... 

ingat nak g scan kali ke 4, sbb masih lagi turun darah, rasa mcm tak puas hati pula dengar penjelasan doktor kat kecemasan tu... dah 5 hari berlalu, hari rabu nak pegi klinik swasta lagi. elok dalam perjalanan ke klinik, rasa semacam je keluar, mcm panas suam2 je ngalir kat bawah ni... dalam kereta juga ku intai, ckp kat abang, mcm dah keluar ni... terus pegi kecemasan lagi, start dari jam 3 lebih sampai la dlm jam 6.30 ptang tak pernah2 lagi pengalaman gugur macam ni, punyalah banyak turun darah sampai habis lantai kakak cleaner tu kena mop.. abihla penuh darah kat selimut kain pink tu ngan katil, scan lagi, doktor pun bgtau dah turun abih, nurse bagi suntikan utk kecutkan rahim, berbaring lah atas katil sambil berzikir utk tenangkan hati...kakak mesej dari asrama, sedih pula nk sampaikan berita, biarlah ayahnya yang berbicara..
 dengan rasa pening mcm nak pitam... sampai jam 11 mlm jugalah kat sana... doktor pun bagi balik takyah masuk wad... ada temujanji bulan 8 ni dengan pakar O&G... 

alahai kesian kat anak2.. mcm2 soalan diorang tanya kenapa mengapa, macam mana... diorng kena tinggal, ayahnya tak dapat bawa sebab situ budak2 tak bleh nak masuk, kalau ikut pun... si kecik tu berlari sana sini... 
dalam tak buat kerja berat2 pun masih lagi boleh menyebabkan keguguran.. 

walaubagaimana pun ku redha dengan ketentuan takdir dan percaya ada hikmah di sebalik semua yang berlaku... Percaturan Allah itu adalah sebaik baiknya percaturan... terima kasih kepada keluarga dan chintaku yang selalu memberi kata2 dorongan dan semangat...

Alhamdulillah.. terima kasih Ya Allah, 
diberikan kekuatan dan semangat...
walaupun dalam hati penuh taman rasyidah utama, 
nangis tu tk dpt nk ku elakkan...

setelah seminggu berlalu..
tiada rezki utk tambah ahli dlm keluarga, namun Allah berikan ganjaran yang berharga dalam hidup ini.....

Syukur kpd Allah atas nikmat dan dugaan yg telah Engkau berikan untuk mengingatkan hambanya kembali kepada Maha Pencipta...

Foto Isteri Encik Nazrol.
...moga anak2 ibu semua berjaya di dunia dan akhirat..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ. 

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِالرَّحِيْــــــــــــــمِ.

YA ALLAH,
 Kami memohon kepada-Mu ya Allah, Berilah kami Iman yang sempurna ,
Ilmu yang memberi manfaat,
Rezeki yang halal,
 Kasih sayang & ikatan yg ukhwah sesama keluarga,
Sahabat2 yang terbaik,
Rumahtangga yang bahagia,
Usia yang berkat,
Doa yang mustajab,
Hajat yang tertunai,
Kesihatan yang berterusan,
Hutang yang terbayar,
 Keselamatan dan kesejahteraan di dunia dan akhirat. ...

آمِينْ... آمِينْ..يَا رَبَّ الْعَالَمِين

KALENDAR KELAS

PILIH MODUL KELAS DAN TARIKH SABTU @ AHAD JIKA BERMINAT...
TERIMA KASIH...

i FOLLOWWWW

AYAT SERIBU DINAR

AYAT SERIBU DINAR

Catatan Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RN IDEAL ENT

"RN ideal" sempena nama aku dan cintaku... telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan 2009 baru diperkenalkan di laman blog. Kami menerima tempahan pelbagai jenis kek dan cupcake untuk semua jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis harijadi, pertunangan, sebagainya dan mengikut tema yang dikehendaki....... bolehlah jengok dan cuci mata dulu... kalau dah berkenan boleh order sekarang... ~BUMIPUTRA ~ FRESHLY BAKED ~ HALAL~ ...RN IDEAL ENTERPRISE(PG0214179-P)since 2008...

Viewer from 24-03-2010

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE